Ensimmäisen ylityksen mukanaan tuoma stressi

Maanantaina koitti aamu, jota en toivonut tulevan. Ensimmäinen aamupaastorajan ylitys kotimittauksissa. Arvon tulisi olla alle 5,5, mutta mittari näytti 5,7. Takana oli kurja yö, nestehukka ja kivuissa valvominen. On sanottu, että stressi ja huonot yöunet vaikuttavat juuri aamupaastoon? Soimasin itseäni, sillä juuri tällä viikolla on aika kontrolliin, jossa olin ajatellut pyytää mittaamisten vähentämistä. Pyyntö tuskin kannattaa, jos tässä nyt alkaa paukahdella arvot yli.

Tänään mittasin pelonsekaisella jännityksellä aamuarvoa. Olin laittanut herätyksen soimaan aikaisemmin, jottei paastoaika venyisi liian pitkäksi. Maanantaina paastoaika oli yli 12h, josta ylityksiä ei ole aiemmin tullut. Tänään heräsin puoli yhdeksän ennen kellon soittoa ja sain aamupaastoarvoksi juuri alle rajan eli 5,4. Paastoajan pituus oli 11,5h. Täytyneeköhän sitä lyhentää ennestään?

Moni puhui vertaistukiryhmässä siitä, miten paastoarvot alkoivat ylittyä, kun raskausviikkoja alkoi tulla 30 täyteen. Minulla on nyt meneillään kolmaskymmenes viikko, joten tavallaan sopisin hyvin tuohon olettamukseen. Kuulemma kehon oma insuliinintuotanto heikkenee näillä viikoilla ja saattaa parantua taas aivan loppuraskaudesta. Toivoa sopii, sillä insuliini ajatuksena ei houkuta.

Ajattelin myös kokeilla rakentaa iltapalaa hiukan toisella tapaa. Monet suosittelevat proteiinipitoista ateriaa ennen nukkumaan käyntiä. Toisaalta juuri protskuiltapala oli kyseessä sunnuntai-iltana, kun maanantaina sitten ylitys tapahtui. Taitaa olla vähän tähtien asennosta kiinni nämä hommat.

8 kommenttia artikkeliin ”Ensimmäisen ylityksen mukanaan tuoma stressi

 1. Voi höh! Tosi kurjaa, että pistelyä ei nyt voidakaan vähentää. Voi hyvin olla tähtien asennosta kiinni myös, koska kehot reagoi niin eri tavalla erilaisiin asioihin. Mä olen taistellut nyt vuoden sekaisin tyystin sekaisin menneen kierron kanssa, eikä mikään tunnu korjaavan asiaa. Huoh. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että koetko saaneesi neuvolasta tarpeeksi tietoa ja tukea aiheesta?

  Liked by 1 henkilö

 2. Tuki tuntui olevan lähinnä ruokavalio-oppaiden muodossa. Lähinnä neuvottiin kokeilemaan itse, mikä voisi toimia. Paljon on täytynyt googlettaa. Huomenna toivon saavani jotain apua kohoavaan paastoarvoon 😦

  Tykkää

 3. Siis voi ny rähmä! Ja kyllä meilläkin neuvolassa se tuntu lähinnä olevan sitä ”PERUNA ON PAHASTA” saarnaa. Mutta koska mulla ei kertaakaan tainnut yksikään arvo kotona heittää, ni en kuunnellu pätkääkään. 😅

  Mulla on kaksi diabeetikkoa lähipiirissä ja toisella on tosi tarkkaa kaikki ja saa paljon mittailla, ruoka-ajat on suht tarkkoja. Toinen kattelee ja piikittelee vaan, kun syö jotain, plus aamulla tietty pitkävaikutteisen.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s