Sokerirasituksesta ja radista

Kävin eilen kauhun saattelemana sokerirasituksessa. Pelkäsin aivan tolkuttomasti etukäteen sitä pahoinvointia ja ajatusta siitä, että koitan kaksi tuntia pitää sen tyhjään vatsaan juodun sokerilitkun sisälläni jossain kuumassa odotusaulassa. Hommaa ei helpota sekään, ettei minulta saa otettua verikokeita enää nykyään muuten kuin makuuasennossa pyörtyilyn vuoksi. Olen oikea maanantaikappale.

Varasin mukaan hyvän kirjan ja ajattelin, että nyt vaan sinnitellään. Sain kinuttua itselleni makuupaikan ja ehdottivat vielä päivystyspuolelta omaa huonetta, jossa saisin makoilla rasituksen ajan, ellei akuutimpia potilaita tulisi. Tämä sopikin hyvin. Paastoverikokeen jälkeen join kylmän vadelman makuisen juoman ja jäin odottelemaan tunnin kohdalla otettavia verikokeita.

Olo alkoi heikentyä heti juoman jälkeen, mutta makuullaan olo toi helpotusta. Puolen tunnin päästä tiesin jo, että hyvin tulee menemään, sillä olo lähti helpottumaan. Tunnin ja kahden tunnin päästä otettavat kokeet menivät hyvin, vaikka kaikki otettiin samasta kohtaa vasemmasta kyynärtaipeesta, mikä hiukan teki kipeää. Ei kuitenkaan ollut mitään pyörrytystuntemuksia vaikka takana oli pitkä paasto.

Pääsin lähtemään kotiin ja syömään kunnolla. Hyvä mieli jäi pelosta huolimatta, ainostaan tulevat tulokset jäivät jännittämään. Olen luonut itselleni toisen kauhun kotona tehtävistä sokerimittauksista mahdollisen raskausdiabeteksen tarkkailussa. En kestä neuloja, enkä itseni pistämistä. Tiedän toki millaiset välineet kyseisessä toimenpiteessä ovat käytössä, että ei sitä nyt millään jättineulalla lähdetä sohimaan, mutta silti ajatus tuntuu pelottavalta.

Tänään soittelin sitten neuvolasta tuloksia. Paastoarvo oli 4,7 ja tunnin arvo 9,5. Huokaisin jo helpotuksesta kunnes sain kuulla, että omituista kyllä kahden tunnin arvo ylittyi 0,1 millimoolilla. NOLLALLA PILKKU YHDELLÄ! Siitä rapsahti sitten raskausdiabetesdiagnoosi ja neuvolaan aika, jotta minulle voidaan antaa kotimittausvälineet. Olin jo niin iloinen kuullessani, että paastoarvo oli noinkin hyvä, koska moni narahtaa siitä.

Teki mieli huutaa, sillä painajaismainen kotimittaus on nyt edessä. Asiaan varmasti tottuu, mutta ekat kerrat tulevat nostamaan palan kurkkuun. Onneksi ylitys oli noinkin pieni, joten voi olla, että kotimittailussa arvot pysyvät ruodussa. Silti jokin minussa huutaa, että olisi nyt ylittynyt kunnolla sitten s*tna.

Minulla ei ole raskausdiabeteksesta mitään käsitystä. En siis tiedä miten voin syömisilläni vaikuttaa juuri kahden tunnin arvoon. Ymmärrän toki sen, että sokerin vaikutus ei ole laskenut toivotulla tavalla tunnista kahteen välisenä aikana, mutta miten voin siihen vaikuttaa ruokavaliolla? Kertokaa ihmeessä joku minua valistuneempi! Kaikki neuvot ovat nyt tarpeen, ettei tästä napsahda pidempiaikaista riesaa, vaan kotimittauksen tulokset olisivat rajojen sisällä.

Vielä en ole kyennyt edes ajattelemaan niin pitkälle, että jos arvot ovatkin kotimittauksissa jatkuvasti koholla. Lähinnä mietin nyt sitä, millä edellisiltana syömälläni asialla olisin voinut välttää tämän p*skan. Totuus toki on, että olen ylipainoinen ja koko raskauden ajan ollut melkolailla varma siitä, että tässä kohtaa se radi-diagnoosi tulee, mutta harmittamaan jäi, että olin noin lähellä selviytyä kuivin jaloin.

7 kommenttia artikkeliin ”Sokerirasituksesta ja radista

 1. Mulla oli yksi arvo just se raja-arvo, eli ei yli, vaan TASAN sen, ja se tarkottaa nykyään mittausta. Esikoisesta ei sillon edes otettu rasitusta, kun siihen aikaan vaan vissiin yli 30-vuotiaat testattiin. Nykyään se onki sit vissiin kaikilla…

  Noh, mä tosiaan sitten kotona mittailin, mutta riitti kun oiskos ollu kerran kuussa mittasin muutamana päivänä aina arvot. Niissä ei koskaan ollu mitään hälyttävää, eikä sitten myöskään raskauden jälkeisessä rasituksessa. Eikä se ollu ollenkaan paha, vaikka mä joskus pelkäsin tulehdusarvon ottoakin. 😀

  MUTTA, mulla se rasitus raskaana meni ihan hyvin, mutta synnytyksen jälkeen se litkun aiheuttama pahoinvointi oli jotain aivan karseeta. Selvisin kyllä siitä, mutta oli se tuskaa. Kaveri sen sijaan oksensi joka kerta, ja lopulta ne totes ettei siltä voida sitä ottaa. 😀

  Liked by 1 henkilö

  • No jospa itekin saisi neuvoteltua tuohon mittaamiseen jonkun järjen. Monet joutuvat mittaamaan jokaisella aterialla ennen ja jälkeen ja viikko tolkulla, vaikkei ylityksiä tulisikaan. Tuollainen satunnaismittailu olisi ok, tai sitten esim. viikko mittailua ja jos ei rajat pauku, niin ei tarvitsisi enää. Kauhean stressin sain silti lietsottua jo tästäkin. Jollei lääkitykseen asti mene tämä, niin seuraava rasitus vasta vuoden päästä.

   Tykkää

 2. Voi rähmä, kävipä tympeästi! 😦 Muakin valmiiksi vähän ahdistelee mahdollisuus raskausdiabeteksesta, vaikka tässä ei olla edes raskaana! 😀 Silleen kävi kuitenkin hyvä tuuri, että mulla on tässä kesällä menossa raskausdiabeteksen ennaltaehkäisy ja hoito, joten kävin sieltä sulle nappaamassa juttuja.

  Ruokavaliossa kannattaa pyrkiä suosimaan kasvispainotteista ja paljon kuituja sisältävää materiaalia ja vettä juoda runsaasti. Kuitenkaan ei ole olemassa yhtenäistä näyttöä siitä millainen ruokavalio olisi paras ja jos on esimerkiksi pahoinvointia läpi raskauden / hypermereesiä, niin kokisin tärkeämpänä sen, että jotakin saa suusta alas ja pidettyä sen sisällä. Liikunnasta puolestaan on enemmän näyttöä raskausdiabeteksen hoidossa. Esimerkiksi kävelylenkit on hyviä tai pyöräily, jos se tuntuu mukavalta. Liikuntasuositukset on määrällisesti samat kuin valtaväestölläkin pääsääntönä se, että päivässä olis hyvä tulla liikkumista 30 minuuttia. Sen voi jakaa myös osiin, että tekee vaikka kaksi 15 minuutin lenkkiä päivässä, jos tuntuu liitoskipuja tai muuta.

  Jos sulle tulee mieleen jotakin kysyttävää liikkumisesta/syömisestä/raskaudesta palautumisesta, niin voit aina laittaa viestiä meiliin tai ihan instankin puolella, jos asia tuntuu täällä keskusteltavaksi epämiellyttävältä!

  Nämä samat linkit pitäisi tulla kyllä myös neuvolan puolelta, mutta Terveyskylän Naistalosta löytyy hyvä tietopaketti raskausdiabeteksesta https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskausajan-ongelmat/raskausdiabetes/ruokavalio

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s