Omakotitalon mukanaan tuomaa

 

Piakkoin on alkamassa ensimmäinen talvi omakotitaloasujana. Suhteellisen pihalla asioista olevana, vuosia kerrostalossa asuneena sitä joutuu pohtimaan asioita ihan uudelta kantilta.

Täytyy miettiä autojen lämmitysratkaisut. Meillä onneksi on paikat molemmille autoille pihassa ja lämppärijohdotkin saa kohtalaisen pienellä vaivalla viriteltyä. Tänään ostettiin kellokytkimet ja ulkojatkojohto.

Täytyy varautua siihen, että aamulla viiden aikaan töihin lähtiessä piha saattaa olla lumen vallassa. Meillä on kapea käytävämäinen pihaanajo, jossa on oven edessä pieni sivuhaara, jossa autoni on tähän asti ollut. Lumien tultua en taida saada enää taitettua autoani sille paikalle, vaan joudumme parkkeeraamaan automme peräkkäin. Siitä seuraa sitten se ”kumman täytyy lähteä aikaisemmin, laittaa auton taimmaiseksi”.

Ylipäätään koko torppa pitäisi saada jollain keinolla lämmitettyä. Öljy on tilattu ja toimitettu säiliöön, mutta öljykattilan kanssa on ollut pientä hankaluutta. Onneksi varalla on ilmalämpöpumppu ja sähkölläkin saa veden lämmitettyä, jos paniikki iskee.

Kuinka paljon ihminen tarvitseekaan kaikkea puutarhavehjettä! Lumenluontivälineet puuttuvat täysin, sillä vasta saatiin hankittua jatkovarrellinen oksasaha ja puoliksi mädäntyneet omenat odottavat pitkin pihaa muumioitumista, kun ei ikinä kerkeä/jaksa niitä kerätä. Mihin ne edes laittaa, kun ei ole kompostia?

Piti tyhjentää loppukesästä tuo lehtikasa tuolta puukehikosta. No siellähän se on, kun ei ole saanut aikaiseksi vuokrata peräkärryä. Mikäs sen mukavampi kuin edellisten asukkaiden puutarhajätteet. Lisäksi varasto, autokatos ja vaja kaipaavat siivoamista, sillä nekin ovat täynnä edellisten asukkaiden tavaroita. Tokikin heillä oli lupa ne tänne jättää. Varmaan tartteis noi puutarhakalusteet ja grillikin siirtää tuosta säiden armoilta jonnekin sisätiloihin. Autokatokseen ei pääse ajamaan, kun katoksessa könöttää vanha keittiökalusto mikroineen, ruohonleikkuri, fillarit…

Talon toimivuudesta pakkasilla ei ole mitään tietoa. Onko täällä tolkuttoman kylmä? Maksaako lämmitys maltaita? Riittääkö lämmin vesi? Jäätyykö putket? Onko hiekkapiha yhtä liejua? Tuuleeko jokaisesta ikkunanraosta? Olisi ehkä ollut järkevää hankkia takkasydän vanhaan takkaan nyt ennen talven tuloa. Piipunhattukin puuttuu.

Innolla tässä jo talvea odottelee.

 

22 kommenttia artikkeliin ”Omakotitalon mukanaan tuomaa

 1. Tutulta kuulostaa! Meillä on toki se etu, että kun tässä kolmatta polvea asustellaan, niin Miehen isältä on voinut kysyä, että onko putkilla ollut tapana jäätyä ja myös muita pikkujuttuja. Me yritetään tämä talvi lämmittää vain puilla, mutta katsotaan kuinka käy, jos tulee kylmä talvi. Viime vuoden 500 euron sähkö(nsiirto)laskuja emme nimittäin kaipaa! 😮 Ja sanonpa vain, että pihassamme olevat pajupuut on oikein kivan näköisi kesäisin, mutta JUMANTSUIKKA tätä lehtien määrää, kun niistä nyt murto-osa on tippunut nurmikolle.

  Liked by 1 henkilö

  • Onpa kiva, kun on tuolla tavoin joku jolta kysyä. Meilläkin molemmilla vanhemmat asuu omakotitalossa, mutta monet kysymykset ovat talokohtaisia. Ja kuka sitäpaitsi osaa käyttää mitään öljylämmitystä?!

   Pihalta kaipaan helppoutta, koska en ole viherpeukalo. Miten paljon sitä omenaakin kesällä tuli ja kuinka kauniita puut olivatkaan. Nyt koko piha haisee mädäntyneeltä ja liiskaantuneita omenoita ei saa mihinkään 😀

   Liked by 1 henkilö

   • Ehdottomasti helppo piha olisi parasta! Eipä meillä tosin päänvaivaa aiheuta kuin tuo pihan koko juurikin haravointihommissa ja ruohonleikkuussa. Mitään muotoiltavia pensaita meillä ei siis tulla näkemään 😀

    Tykkää

 2. Edellisiä toistaen, i feel u 😁💓 Ekana talvena tuntu siltä että oon aivan hukassa, mut kyl siihen taloon vaan si tutustuu ja kiirehän ei oo! 🙂
  Omat niksipirkat talveksi: hitosti lämpösiä kotivaatteita, paksut verhot ikkunoiden ja ovien eteen, mattoja lattiat täyteen, uuniruokaa usein ja sit uuniluukku ruoan valmistuttua auki et sieltäki saa lämmön huoneen puolelle ja punkku ny ainaki lämmittää! Ja glögi! Meillon – 30 asteen keleillä välillä ollu 15 astetta lämpöö sisällä ja kamalaahan se on, mut onneks niin kylmä ei yleensä oo pitkään 😂

  Pihahommat.. No, niistä ny ei kannata ressata. 🙈

  Liked by 1 henkilö

  • Otamme vinkkisi käyttöön. 😀 On häkellyttävää ylipäätään, kun tuntuu, että alan kaivata sisällä sukkia. En ole koskaan käyttänyt, koska ei ole ollut viileitä lattioita. 😀
   Piha on niin retuperällä, että hädin tuskin kehtaa naapureita tervehtiä 😀

   Tykkää

 3. Asiasta omenaan, älä laita muumioita kompostiin, vaikka sen joku päivä omistaisitkin. Muumiot kuuluu kaatopaikalle menevään jätteeseen. Kompostoituessaan saastuttavat kompostimullan ja jatkavat leviämistä sen kautta. Tsemppiä talohommiin! Ensimmäinen talvi on jännä, mutta opettaa paljon tulevaisuutta varten! Ja turha siitä pihasta on ressata, meillä on 9 vuotta takana tässä ja edelleen piha on hävettävässä kunnossa.. Sut ehkä kehtaisin siis pyytää kylään 😉

  Liked by 1 henkilö

 4. Meidän ekana talvena oli aivan järkyttävästi lunta! Siis se oli ihan älytöntä. Yks iltapäivä jouduin jättämään auton pihatien alkuun, laittamaan esikoisen lumihankeen kattelemaan ja ite kolaamaan jotta pääsin edes pihalle. 😅 Onneksi metsätontilla ei oo haravoitavaa ku suurimmat lehdet tontin rajalle ja keväällä isoin kasa männynneulasista pois takapihalta. Niin ja sit tietty koristepuiden oksien siistiminen ja istutukset. Muttei nurtsia leikattavana. 😂

  Liked by 1 henkilö

 5. Paluuviite: Omakotitalo ja siivous | Hallamaa

 6. Totta, omakotitalossa joutuu miettimään asioita eri tavalla kuin kerrostalossa. Meilläkin on öljylämmitys ja oli juuri öljypoltinhuolto, nyt toimii taas hyvin. Vaikkakin kun on todella paljon pakkasta ulkona on vähän viileää sisälläkin.

  Liked by 1 henkilö

 7. Omakotitalossa asumisessa on kyllä monia puolia mitä ei tule ajatelleeksi ennen tähän muuttamista. Tekstisi oli hyvin samaistuttava ja itsekin olen törmännyt samoihin asioihin, mutta öljylämmitteinen talo taas on täysin vieras aihe. Kun rakensimme omaa omakotitaloa, kaikki talon numerokylteistä ties mihin piti ottaa huomioon – matka oli kuitenkin hyvin opettavainen.
  Tsemppiä sinne vielä omakotitaloarkeen!

  Liked by 1 henkilö

 8. Omakotitalossa asuessa saa kyllä miettiä kaikenlaista. Miten sinulla on ilmalämpöpumppu toiminut? Meillä Tampereella öljylämmitys ja olemme harkinneet myös muita vaihtoehtoja. Vaatiiko ilmalämpöpumpun asennus remontointia talossa?

  Tykkää

  • Pumppu toimii kuin unelma ja on pelastanut etenkin kuumat kesät, kun lämmin ilma pyörii asunnossa. Meidän kodin pumppu on edellisten omistajien asentama. Pumppu asentuu päivässä (ainakin ystäväni kotiin).

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s