Kuntokartoitus uudessa kodissa

Kuten otsikkokin jo kertoo, kuntokartoitus on pidetty ja edelleen kutsumme kyseistä taloa uudeksi kodiksi. Olemme siis päättäneet talon ostaa huolimatta niistä asioista, joita kuntokartoitus toi esiin.

Kuntokartoituksessa oli läsnä talon nykyiset omistajat, välittäjä, kuntokartoittaja ja me. Aloitettiin kuntokartoittajan tekemällä yleisellä myyjän jututtamisella, jonka jälkeen lähdettiin kiertämään taloa ulkoa päin. Viimeisenä käytiin läpi sisätilat.

Ulkona paljastui ongelmia sadevesien johtamisessa ja salaojissa. Salaojat toimivat, mutta niiden käyttöikä alkaa olla tiensä päässä, joten remppaa on tiedossa. sadevedet puolestaan ohjautuivat liian lähelle talon perustuksia. Piharakennuksesta taloon johdetut vesiputket tulisi myös jossain kohtaa uusia, sillä nekin olivat vanhoja. Piippuun suositeltiin piipunhattua. Lisäksi talon seinässä olevat tuuletusraot olivat osittain tukossa ja ikkunakarmien nurkissa olevia rakoja tulisi tiivistää. Maan alle upotettu öljysäiliö tulisi tsekata ja ulko-oven edustan katos vaihtaa.

Sisätiloissa kylppärissä todettiin hiukan kohonnut kosteusarvo suoraan suihkun alla. Todennäköisesti laatan saumoista oli päässyt vettä vesieristeen ja laatan väliin. Seinään tehty uusi pilari on myös todennäköisesti katkaissut vesieristeen siltä kohdin, mutta onneksi se oli nurkassa, johon vettä ei lasketa. Lattiakaivo oli ruostunut, joten se tulisi puhdistaa.

Keittiössä allaskaapin takaseinässä oli tummentumaa, eli joskus siellä oli jokin putki hiukan valuttanut. Todennäköisesti vesi ei ollut edennyt takalevyä pidemmälle, joten selvinnemme vain levyn vaihdolla. Yläkerran uudesta kylppäristä puuttui tulvakynnys ja kylmän ulkotilan pohjaa täytyy hiukan fiksata, jotta varmistetaan tuuletus.

Paljon on siis pientä (ja vähän suurempaakin) korjailtavaa ja tarkistettavaa. Talon alakerta on alkuperäisessä kunnossa (1980) lähes kokonaan, joten käyttöiät alkavat tulla vastaan putkistoissa. Yläkerta on rakennettu vasta 2006, joten sen kanssa pääsemme vähemmällä. Riskirakenteita ei löytynyt, katto on priimakunnossa ja talo vakaasti paikoillaan. Ulkona on hiukan enemmän hommaa, juurikin vanhojen salaojien ja katolta räystäitä myöten valuvien vesien kanssa. Sadevedet tuppaavat kertymään, joten ne tulisi ainakin ohjata aluksi kauemmas ja jossain vaiheessa sitten uusia koko salaojitus ja samalla maan kaadot kohdilleen. Kun kerran maa silloin möngitään auki, voi varmasti samalla vaihtaa tuon kupariputken, joka veden tuo taloon.

Seuraavaksi kerronkin varmaan jo itse kaupoista, jotka toteutunevat viikolla 16 tai 17.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuntokartoitus uudessa kodissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s